Ulkomuotoluokat

Luokka A (yli 6 kk ikäisille kaneille)
A-luokassa esitetään aikuinen kani, jota verrataan rodun rotumääritelmään. Kaikki näyttelypäivänä 6kk täyttäneet kanit voivat osallistua A-luokkaan. Luokassa palkitaan paras yksittäinen kani, paras ryhmä uroksia/naaraita sekä paras jalostusryhmä (1 uros, 2 naarasta). Palkintolista A.

Luokka B (4-7 kk ikäisille kaneille, jättirodut voi osallistua jopa 8 kk asti)
B-luokassa esitetään nuori kani, jota verrataan rodun rotumääritelmään. Arvostelussa otetaan huomioon, että kyseessä on nuori kani. Pienemmillä roduilla ikäraja B-luokassa on 7kk ikään asti, jättirodut voivat osallistua B-luokkaan 8kk ikään asti. Luokassa palkitaan paras yksittäinen kani, paras ryhmä uroksia/ naaraita sekä paras jalostusryhmä (1 uros, 2 naarasta). Palkintolista B.

Luokka C (kilpailuarvostelu erirotuisten kanien kesken)
C-luokassa esitetään yli 4kk ikäinen kani. Kania verrataan rodun rotumääritelmään. Luokassa palkitaan paras yksittäinen kani, korkein pistemäärä voittaa. Palkintolista C.

Luokka D (jälkeläisarvostelu, emä yhdessä 6 – 8 viikkoisine / 42-56 vrk poikasineen)
D-luokassa esitetään emä ja sen 6-8 viikon ikäiset poikaset. Poikasten tulee olla samaa väriä/kuviota kuin emä. Mitä enemmän emällä on poikasia, sitä paremmat pisteet se voi saada. Arvostelussa otetaan huomioon emän ja poikasten kunto sekä poikueen tasaisuus. Luokassa palkitaan paras ryhmä (94p tai enemmän saaneet). Palkintolista D.

Luokka E (perheryhmä)
E-luokassa esitetään emä/isä yhdessä vähintään viiden jälkeläisen kanssa. Kaikkien tulee olla yli 6 kk vanhoja sekä samanvärisiä ja samaa turkkimuunnosta. Paras ryhmä voittaa. Palkintolista E.

Luokka F (yhdistelmä)
F-luokassa esitetään omistajan neljä samanväristä ja samanrotuista kania ja niiden saamat pisteet lasketaan yhteen. Ryhmään osallistuvat kanit pitää ilmoittaa myös joko A- tai B-luokkaan. Paras ryhmä voittaa (376p tai enemmän saaneet). Palkintolista F.

Luokka G (eliittiryhmä)
G-luokassa esitetään omistajan itsensä etukäteen valitsemat, parhaimmat neljä kania ja niiden saamat pisteet lasketaan yhteen. Ryhmään osallistuvat kanit pitää ilmoittaa myös joko A- tai B-luokkaan. Ryhmässä saa olla eri-ikäisiä ja erirotuisia kaneja. Paras ryhmä voittaa (376p tai enemmän saaneet). Palkintolista G.

Luokka H (yksittäiset kanit roduittain /ryhmittäin kilpailemassa keskenään) = ROP / RYP
H-luokassa esitetään yli 4kk ikäinen kani, joka kilpailee rodun/ryhmän muiden kanien kanssa, esim. jättirodut kaikki keskenään. Kania verrataan rodun rotumääritelmään. Luokassa palkitaan paras yksittäinen kani (94p tai enemmän saaneet), korkein pistemäärä voittaa. Palkintolista H. (Rotunsa parhaaksi ROP ja vastakkaisen sukupuolen parhaaksi VSP palkitaan paras yli 90 pisteen saanut yksittäinen kani.)

Luokka I (arvostelu suullisesti, “match show”)
I-luokassa yli 4 kk ikäiset kanit arvostellaan roduittain ja jokainen väri/turkkimuunnos omana ryhmänään. Tuomari antaa palautteen suullisesti, arvostelukortteja ei kirjoiteta. Tuomari ottaa aina 5 kania kerrallaan arvosteluun ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen.

Luokka K (kanituotteiden arvostelu)
Luokassa arvostellaan erilaisia kanituotteita. Esittää voi mm. kuivattuja nahkoja, käsiteltyjä nahkoja, valmiita turkkituotteita, angoratuotteita sekä muita tuotteita. K-luokkaa arvostelee aina kaksi tuomaria yhdessä. Palkintolista K.

Luokka L (kokoelmana luokat A, B, C ja F)
L-luokassa esitetään yli 4kk ikäinen kani, jota verrataan rodun rotumääritelmään. Luokassa palkitaan omistajan neljä samanväristä/rotuista kania (376 pistettä tai enemmän) tai paras yksittäinen kani tai paras ryhmä uroksia/naaraita tai paras jalostusryhmä (1 uros, 2 naarasta). Palkintolista L.

Luokka M (poikueryhmä)
M-luokassa esitetään saman poikueen poikaset ryhmänä. Kaikkien poikasten tulee olla samanvärisiä /-kuvioisia ja 8-14 viikkoa vanhoja näyttelypäivänä. Ryhmän koko saa olla 3-5 kpl. Poikasilla tulee olla tatuointi vasemmassa korvassa. Luokassa palkitaan paras ja tasaisin ryhmä (94p tai enemmän). Palkintolista M.

Luokka REK (rekisteröintinäyttely)
Tämä on ihan oma näyttelylajinsa, minkä tarkoituksena on saada kaneja rodun kantakirjaan. Rekisteröintinäyttelyn ilmoittautumismaksu sisältää kanin rekisteröintimaksun. Saat samalla maksulla kanillesi arvostelun sekä liitettyä sen rodun kantakirjaan.Rekisteröintinäyttelyssä voidaan rekisteröidä kani alle 10 polveutumispisteellä. Rekisteröintinäyttelyyn ovat oikeutettuja osallistumaan aikuiset rotukanit eli alaikäraja on 6 kk. Kanit arvostellaan samalla tavalla kuin näyttelyn A-luokassa. Rekisteröintiluokassa kanilla pitää olla vähintään vasemmankorvan tatuointi, että kani voidaan arvostella. Rekisteröintinäyttelyssä ei jaeta palkintoja, vaan näyttely toteutetaan yleensä ns. Drive In -menetelmällä. Kaikki saman omistajan kanit arvostellaan peräkkäin standardin mukaisessa rotujärjestyksessä. Arvostelun saatuaan (ei 00p) kani rekisteröidään heti (arvostelukortti on voimassa vain yhden päivän). Arvostelun ja rekisteröinnin jälkeen saa poistua näyttelystä. Kani voi saada rekisteröintinäyttelyssä 95 p ja tätä arvostelukorttia voidaan käyttää Suomen Muotovalio -tittelin anomiseen. Rekisteröintinäyttelyssä ei yleensä ole näyttelyhäkkejä, eikä näyttely ole avoinna yleisölle. Rekisteröintinäyttelyssä kanin omistaja voi helpommin lähestyä tuomaria, jolla on yleensä enemmän aikaa suullisesti kommentoida kania. Rekisteröintinäyttelyyn ilmoittaudutaan aivan samalla tavalla kuin mihin tahansa ulkomuotoluokkaan ns. tavalliseen näyttelyyn. Eli kirjoitetaan osallistuvasta kanista ilmoittautumiskaavake, maksetaan ilmoittautumismaksu ja lähetetään ne ilmoittautumisten vastaanottajalle. Rekisteröintinäyttelyssä ei ole varsinaista näyttelyluetteloa myynnissä, yleensä vain lista osallistuvista kaneista. Ennen näyttelyä jokaiselle hyväksytysti kaninsa ilmoittaneelle lähetetään vahvistus ja näyttelyn aikataulu, yleensä sähköpostilla. Jokaisella rekisteröintinäyttelyyn osallistuvalla kanilla pitää olla mukanaan kaksi sukutaulukappaletta rekisteröintiä varten. Mikäli kani hylätään (00 p), sitä ei hyväksytä rekisteröitäväksi kantakirjaan. Rekisteröitävän kanin sukutauluiksi hyväksytään Pohjoismaisen kanistandardin piiriin kuuluvien jäsenmaiden käytössä olevat viralliset sukutaulut. Rekisteröinnin suorittaa yhdistyksen hyväksymä rekisteröijä paikanpäällä.


Talliarvostelu
Talliarvostelusta omat ohjeistukset alla